Portada / Notícies
 
NOTÍCIES
 
 
 
08/10/2007
   
 
DECLARACIÓ DE BARCELONA
Barcelona, 6 d'octubre de 2007
II JORNADES DE PERIODISTES I COMUNICADORES DE LA MEDITERRÀNIA
   
 
Periodistes i comunicadores de diversos països de la Mediterrània (Palestina, Israel, Turquia, Egipte, Algèria, Itàlia, França, Tunísia, El Marroc i Catalunya, Estat espanyol) hem decidit unir esforços i voluntats per impulsar, a través d'internet, un contacte permanent per a la transmissió d'informacions que afecten a les nostres societats i que molt sovint s'obvien i se silencien en els mitjans de comunicació tradicionals.

És per aquest motiu que hem decidit lluitar per reforçar un diàleg real a favor de la Pau i dels Drets Humans i socials, en els quals es troben inclosos els drets de les dones. Aquestes condicions són necessàries per al desenvolupament de la nostra regió mediterrània.

Ho farem mitjançant les vies d'intercanvi que l'engegada d'una xarxa de xarxes del mediterrani ens va a permetre (amb la unificació de la Xarxa de Dones Periodistes de la Mediterrània i altres xarxes, associacions i col·lectius mediterranis). La pertinença i la participació en aquesta xarxa seran possibles tant de manera individual com col·lectiva.

Formarem part alhora de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (fundada a Morelia, Michoacán, Mèxic l'any 2005).

Antecedents:

El 1991 a Siracusa es va decidir crear la Xarxa de Dones Periodistes de la Mediterrània. El 1995 a Barcelona es van celebrar les primeres Jornades 'Les Periodistes, la Mediterrània i el futur', organitzades per l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i la Xarxa Europea de Dones Periodistes (REMP), amb la participació de la Xarxa de Dones Periodistes de la Mediterrània (RMPMed). Aquest any, 2007, la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya - Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPAVG), l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed ) i l'ADPC han organitzat aquestes II JORNADES DE PERIODISTES I COMUNICADORES DE LA MEDITERRÀNIA, comptant amb l'impuls i el suport de la RMPMed.

Hem acordat:
Un conjunt de propostes concretes (veure document 'propostes de la Declaració de Barcelona') agrupades en els següents cinc apartats:

1.- Per combatre i canviar les rutines de producció de notícies que reforcen i reprodueixen els estereotips sobre els drets de les dones.
2.- Com podem potenciar, des dels nostres propis espais professionals, el treball en Xarxa.
3.- Campanyes que podem utilitzar per dinamitzar una Xarxa Mediterrània d'informació i comunicació de gènere: (accions, intercanvis interinstitucionals, especialització en temes específics, equips pluridisciplinaris, grups de paraules per unificar criteris i informacions d'interès comú).
4.- Propostes per visualitzar, dinamitzar i crear moviments pacifistes de defensa dels Drets Humans, des de la mirada de les dones en els mitjans de comunicació.
5.- Proposta per unificar i utilitzar els esforços en els projectes comuns: Recursos, estratègies i eines per a l'especialització en els temes més urgents, en les respostes immediates de la xarxa davant els abusos i atemptats a la llibertat de premsa i expressió..

Nom d'aquesta xarxa de xarxes, col·lectius i associacions mediterrànies
:
· Xarxa Mediterrània d'Informació i Comunicació de Gènere.

Propostes de noms per a la seva Web:
· La mediterranera
· Surmet
· Womenonthefrontline.com
· Mediterraneanwomen journalist.info
· Mediterraneagenre journalist.info

Ciutat i data per a la pròxima Trobada:
El Marroc 2008.

Proposta provisional de Coordinació:
Fins a la pròxima trobada de la Xarxa Mediterrània d'Informació i Comunicació de Gènere (El Marroc 2008), la coordinació s'assegurarà mitjançant les dues xarxes fundacionals i impulsores d'aquestes II Jornades: la XIDPIC.CAT (Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores- Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere) i la RMPMed (Xarxa de Dones Periodistes del Mediterrani).

Les delegades d'ambdues xarxes per a la a Comissió o Comitè de Coordinació redactessin conjuntament una comunicació per a la II Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere que se celebrarà el pròxim mes de novembre en la ciutat d'Oviedo. Una vegada finalitzada la II Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere es reuniran, eventualment a Tunísia, per començar a preparar la pròxima Trobada o Jornades de Periodistes i Comunicadores de la Mediterrània el 2008 al Marroc.

Participació en la II Trobada Internacional de Periodistes Visió de Gènere, els dies 16-18 de novembre de 2007 a Oviedo, Astúries, Espanya:

La representació estaria a càrrec de dues delegades per participar amb identitat mediterrània, preferiblement una del nord i una altra del sud. A aquesta Trobada Internacional pot assistir també qualsevol col·lectiu i companya o company, periodista o comunicadora, de la xarxa de xarxes dels diferents països de la mediterrània.

 
 
Més informació
 
 
 
   
 
 
Arxiu de notícies
 
 
. La Sexta, el diari gratuït ADN i els guionistes de la sèrie El Cor de la ciutat, guanyadors del Premi Lliri que atorga l'ADPC, per l'ADPC
 
 
. Polítiques sexuals i els límits del secularisme, per Carolina Barber, periodista.
 
. El 72% dels judicis de violència contra les dones celebrats a Catalunya el 2006 van desembocar en condemna, per Marta Aznar, periodista
 
 
. La periodista Marina Bru guardonada amb el premi especial ciutat de Sant Boi. Redacció
 
 
. Activistes Activistes afganeses denuncien l’aprovació de la Llei d’Amnistia pels criminals de guerra, per Montserrat Puig, periodista. Adpc
 
.Maria Antonieta Macchiocchi, una dona amb opinions pròpies, per Manolista Sanz, periodista. ADPC
 
. L’ADPC forma part de la Comisión Asesora de la Imagen de las Mujeres en la Publicidad y en los Medios de Comunicación per Marta Corcoy, periodista. Adpc
 
. Marcela Lagarde a Catalunya per Montserrat Puig, periodista. Adpc
 
. L’ Afganistan vist per dues activistes: Afifa Azim i Najia Haneefi, relaten la lluita de les dones per Montserrat Puig, periodista. Adpc
 
. “Pornografia i vestits de núvia”, el nou llibre de Gemma Lienas per Montserrat Puig, periodista. ADPC
 
. Margarita Rivière, guanyadora del premi “Reconeixement a la trajectòria europeista” per Esther Molas, Periodista. Adpc
 
.La igualtat entre dones i homes encara una quimera, per Carolina Barber, periodista. ADPC i Xarxa Internacional