Portada / Notícies
 
NOTÍCIES
 
 
   
 
Activistes afganeses denuncien l’aprovació de la
Llei d’Amnistia pels criminals de guerra
   
 
Montserrat Puig
Periodista. Adpc
   
 
 
Dimecres 2 de maig s’ha celebrat a l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya ( amb seu al Col·legi de Periodistes) un dinar-fòrum per parlar de la situació actual de les dones de l’Afganistan, amb gran assistència de públic.

Les ponents Afifa Azim i Najia Haneefi són dues activistes afganeses que han vingut a Espanya amb l'ajut de l'Associació pels Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) i el Col·lectiu Milenta Muyeres (Astúries).
 
   
 
Mònica Bernabé, presidenta de l’Associació ASDHA, (Associació pels Drets Humans a l’Afganistan) va exposar que s’estan realitzant uns cursos de formació de gènere a l’Afganistan, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Junta del Principat d’Astúries. És en aquest context de treball continuat que diverses organitzacions de dones afganeses han elaborat el que elles anomenen “Convenció”, un recull de tots els greuges que s’estan produint contra les dones després de la guerra i que vulneren la legislació vigent.
   
 
Afifa Azim, va explicar com, malgrat les dificultats i les carències, les dones afganeses ara poden estudiar, treballar i tenen uns mínims drets, que la majoria de vegades no es respecten. De les 34 províncies en què està dividit el país només en 5 hi ha escoles on les nenes i les dones poden estudiar batxillerat i tenir accés a la universitat. En moltes províncies la manca d’escoles és absoluta i afecta a nens i nenes, igualment com la manca d’hospitals i assistència sanitària.

Un dels problemes greus, segons Najia Haneefi, és que el 85% de les dones i el 75% dels homes no tenen consciència dels seus drets.
   
 
Afifa Azim, és la directora de l'associació afganesa Women’s Network (AWN). AWN és una xarxa de 65 associacions afganeses organitzades per donar suport, formació i treball a les dones afganeses. Afifa, va ser una de les nou dones que van participar en l'esborrany de la nova Constitució afganesa.

Per la seva part Najia Haneefi es va referir al pes de les tradicions, a la força de la societat patriarcal, que segons ella és més forta que la religió. Un exemple és que el 80% dels casaments són concertats pel pare, i la dona no té cap dret a triar ni a opinar.
 
 
   
 
La dona a l’Afganistan és propietat de la família, que la pot comprar o vendre com si fos un objecte. Els crims d’honor s’acaben amb la compra o la venda de dones
.
Aquesta tradició tan nefasta afecta greument a les dones activistes que són acusades d’antislamistes, i occidentals, i són criticades i atacades.

Najia Haneefi, És directora de l'associació afganesa Afghan Women Educational Centre (AWEC). AWEC és l’única associació que ofereix atenció a dones a la presó. Najia, va ser la primera periodista en anunciar per la ràdio a l'Afganistan la caiguda dels talibans, i va fundar la primera ràdio independent de dones del país: Rabiha Balki Women's Radio Station.

Dos temes preocupen molt a les activistes Azim i Haneefi. En primer lloc, l’aprovació de la Llei d’Amnistia pel Parlament Afganès, que perdona als criminals de guerra els seus delictes i que pot ser un motiu de tensió en el país, fins a tal punt que s’està negociant amb el govern per tal de suavitzar l’aplicació.
   
 
  D’altra banda, hi ha un tema que els mitjans de comunicació occidentals han silenciat, i és que el govern del Estats Units d’Amèrica està fent gestions per a què els talibans entrin a formar part del govern.

Tant la Llei d’Amnistia com la possible entrada dels talibans al govern afganès són dues qüestions que posen en perill la precària democràcia afganesa i el respecte als drets de les dones.
Foto de grup de les assistents al dinar fòrum
 
Afifa Azim i Najia Haneefi, demanen a l’Associació de Dones Periodistes i a tots els mitjans de comunicació que es facin ressò d’aquests problemes ja que només la pressió internacional aconseguirà frenar els efectes de l’aplicació de la Llei d’Amnistia i l’entrada dels talibans al govern.

Després del debat l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya va proposar enviar una carta al President del Govern Espanyol, que encara manté tropes a l’Afganistan, per a què prengui les mesures necessàries per tal de garantir els drets humans i fer que es respecti la llibertat de les dones. A aquesta iniciativa s’hi han sumat la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores i la Red Europea de Mujeres Periodistes. La carta s’enviarà en breu.
 
 

 

   
   
   
 
 
Arxiu de notícies
 
. L’ADPC forma part de la Comisión Asesora de la Imagen de las Mujeres en la Publicidad y en los Medios de Comunicación per Marta Corcoy, periodista. Adpc
 
. Marcela Lagarde a Catalunya per Montserrat Puig, periodista. Adpc
 
. L’ Afganistan vist per dues activistes: Afifa Azim i Najia Haneefi, relaten la lluita de les dones per Montserrat Puig, periodista. Adpc
 
. “Pornografia i vestits de núvia”, el nou llibre de Gemma Lienas per Montserrat Puig, periodista. ADPC
 
. Margarita Rivière, guanyadora del premi “Reconeixement a la trajectòria europeista” per Esther Molas, Periodista. Adpc