Portada / Comunicar en femení / Eines
 
eines per a un periodisme no sexista
 
 
Per una representació equilibrada de dones i homes als mitjans de comunicació
   
 

El Consell de les Dones del Baix Llobregat va constituir a principis d'any 2010 una comissió de treball integrada per responsables de comunicació de diversos ajuntaments de la comarca amb la voluntat d'ajudar a l'elaboració d'un periodisme no sexista. El primer resultat del treball d'aquesta comissió ha estat l'elaboració d'unes Recomanacions que sota el títol "Per una representació equilibrada de dones i homes als mitjans de comunicació" pretenen ser una eina útil per a tots els i les periodistes i en especial pels que treballen als mitjans de comunicació públics. L'objectiu del document és que ajudi a superar les rutines que avui en dia encara impedeixen fer un periodisme de qualitat, en tots els formats.
Aquestes recomanacions van rebre el tret de sortida en el marc del 3r Congrés de les Dones del Baix Llobregat celebrat a Viladecans els dies 28 i 29 de maig de 2010. El document ha rebut el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de l'Associació de Dones Periodistes (ADPC).La Comissió continuarà treballant fent anàlisi sobre com s'apliquen aquestes Recomanacions.

Recomanacions

   
 
La violència domèstica i
el tractament mediàtic
 
Test sobre l'ABC d'un periodisme no sexista
     
El Col·legi de periodistes ha editat recentment Recomanacions sobre el tractament de la violència de gènere als programes informatius i d'entreteniment en els mitjans de comunicació. Aquest document pretén ser una eina útil que facilita pautes de per als professionals de la comunicació que cada dia han d'afrontar informacions sobre violència de gènere.
 
Des de la xarxa de comunicació llatinoamericana Fempress, Norma Valle, Berta Hiriat i Ana Maria Amado han desenvolupat l'important treball anomenat El ABC de un periodismo no sexista, el qual conté diversos capítols sobre el feminisme, el sexisme i els mitjans de comunicació. D'aquests assenyalem el Test del sexisme als mitjans de comunicació.
 
   
 
De qui parlen les notícies?
 
El tractament de les informacions sobre violència domèstica en els teleinformatius d'àmbit català entre els mesos d'octubre i desembre de 2007
Informe IST 1/2008
   
Des de la transició les dones i homes adults hem recuperat els drets polítics i a les ciutats conviu avui una ciutadania molt plural. Les investigacions de l'equip de la UAB dirigit per Amparo Moreno Sardà han revelat que la premsa diària, no ha donat compte de totes aquestes transformacions socials; al contrari, s'ha anquilosat en una mirada informativa androcèntrica restringida als barons adults que actuen als centres de poder, s'ha deshumanitzat i ha expulsat la majoria de dones i homes com a subjectes actius del debat públic. Potser per això ha perdut interès i credibilitat.
 
Anàlisi del seguiment de les recomanacions del CAC sobre el tractament de la violència de gènere durant el mes de novembre de 2007, elaborat pel Servei d'Anàlisi de Continguts del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), com també les valoracions del Ple del Consell en relació amb aquest informe.

Informe

Valoració