Arxiu

INFORME: TRACTAMENTE SOBRE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

El volum d’informació sobre violència masclista als mitjans durant l’any 2020 s’ha reduït un 60% respecte l’any anterior a causa de la gran cobertura mediàtica a la COVID-19. El coronavirus ha alterat la publicació d’aquestes noticies, mentre que el nombre de dones assassinades ha estat similar a 2019. Aquesta és la principal conclusió de l’informe “Tractament sobre la violència masclista als mitjans de comunicació” presentat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), que va ser presentat el passat 23 de juny al Col·legi de Periodistes.

L’informe també revela que un efecte secundari de la pandèmia ha sigut la baixada dràstica en el nombre de de fonts utilitzades per tractar aquest tema, ja que en el 43% de les noticies només s’ha utilitzat una. Aquesta dada contrasta amb la tendència identificada l’any 2019, quan bona part dels mitjans van utilitzar-ne dos com a mínim. .

Els mitjans s’han fet ressò de la situació agreujant que ha comportat la pandèmia de la COVID-19: la convivència de la víctima amb el seu maltractador. Els diaris han informat de la difícil situació de moltes dones durant el confinament i de l’augment de les trucades als telèfons 112 i 016.

Consultar l’informe

Fotografia: d’esquerra a dreta. Luisa Martínez-García, Marta Corcoy i Montserrat Puig.

 

 

—————————————————————-

CONTRA EL CONFINAMENT DEL DRET A LA INFORMACIÓ DE LA CIUTADANIA

Manifest de les entitats impulsores del pentadecàleg “15 accions per a un periodisme digne” amb motiu de 1 i 3 de maig, Dia Internacional del Treball i Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.

Entitats signants: Agrupació de Periodistes de CCOO; Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC); Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB); Intersindical – CSC;  Revista Deriva; Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC); Solidaritat i Comunicació (SICOM): Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC)

LLEGIR EL MANIFEST

—————————————————–

 

NOVA ETAPA ALS MITJANS DE L’ADPC

El passat novembre es va constituir el nou Consell de Redacció dels dos mitjans de comunicación que edita l’ADPC, un consell únic per les dues publicacions. Les persones que el formen són:

El formem:

Anaïs Barnolas,
Mavi Carrasco,
Marta Corcoy,
Maite Fernández,
Maria Eugenia Ibáñez,
Esther Molas,
Cristina Mora,
Jéssica Pérez,
Carmel·la Planell,
Montse Puig,
Angelina Salut,
Marga Solé,
Joana Uribe.

 

—————————————————–

LLIURAMENT DELS PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA

L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya va celebrar el seu 27è aniversari amb el Lliurament dels Premis de Comunicació no sexista 2019 i el Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere, en la seva V edició. Enguany van tenir  un lema molt contundent a reivindicar: CONTRA LES VIOLÈNCIES ENVERS LES DONES. L’acte, que va ser presentat per les periodistes Victòria Palma i Mònica Hernández, va tenir lloc l’Auditori del Caixaforum de Barcelona. Les persones premiades van rebre com a guardó una fotografia de la fotoperiodista Natalia Sancha, especialitzada en periodisme de conflicte i Orient Mitjà.

 

 

 

—————————————————————————

PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA 2019

El divendres 15 de novembre tindrà lloc a l’Auditori del CaixaForum de Barcelona una nova edició del lliurament dels Premis de Comunicació no sexista que organitza l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya des de fa 26 anys. A més, també es lliurarà en aquest mateix acte el Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere,  que enguany arriba a la seva cinquena edició.

 

 

 

—————————————————————————————————

 

 

ACTE D’HOMENATGE A MONTSERRAT MINOBIS

El proper  dimarts 22 d’octubre a les 19h tindrà lloc a la sala La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison un acte de reconeixement i en record de Montserrat Minobis,  que ens va deixar el passat 11 de maig.

Minobis, periodista, feminista i activista, va ser la fundadora i la primera presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

Dia i hora: 22 de maig a les 19h
Lloc: sala La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison (c/ Sant Pere més baix, 7, Barcelona).

 

 

 

 

 

 

——————————————-

 

L’ADPC S’ADHEREIX A#20S#EMERGENCIAFEMINISTA

En senyal de protesta per les violències masclistes,el divendres 20 de setembre,  els carrers i les places de les ciutats de tot l’Estat Espanyol s’ha il·luminat de color violeta. A Barcelona la concentració va ser a la Plaça Universitat. L’ADPC ha subscrit el manifest de l’Obseratorio de la violencia machista i ha participat d’aquesta jornada.

Observatorio de la violencia machista/
Emergencia feminista/
Manifest

———————————————————————————–

 

 

DARRERES RECERQUES DE L’ADPC

♦ Dilluns 13 de maig l’ADPC va presentar els resultats de la recerca “L’impacte de les recomanacions en el tractament de la violència vers les dones als mitjans d’informació general” (CONSULTA L’ESTUDI) , davant de periodistes, polítiques i entitats feministes. Es tracta d’una recerca continuada que es realizada cada any des del 2006. (+INFO)
♦ Dilluns 18 de març es va presentar la recerca “Dones a la Comunicació. Els consells de redacció dels mitjans de comunicació catalans(CONSULTA L’ESTUDI). La principal conclusió és que només hi ha un 22% de de dones a les direccions dels mitjans d’informació catalans i un 32% als Consells de redacció. (+INFO)

 

————————————————————————

 

L’ADPC A LA MANIFESTACIÓ DEL 8 DE MARÇ

Aquest divendres 8 de març commemorem el Dia Internacional de les Dones i les periodistes l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya anirem a la Manifestació Vaga Feminista. Si ens vols acompanyar, el punt de trobada serà a Gran Via amb Aribau, banda muntanya edifici UB, a les 18.30h. L’acte final de la Mani serà a Plaça Catalunya, a les 20h, amb lectura de Manifest “Les treballadores del sector de la Informació i la Comunicació no aturem la lluita“, al qual l’ADPC s’ha adherit, Música, Dansa i Teatre.

 

—————————————————————————————————-

L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) va concedir el passat 23 de novembre els Premis de Comunicació no Sexista 2018 en una edició, la 25ª, marcada pel moviment #metoo i les multitudinàries manifestacions que es van viure arreu del món el passat 8 de març i que han servit per donar més força i visibilitat a les dones en totes les seves facetes.  Consulta el manifest/discurs de la presidenta i la tresorera de l’ADPC

 

 

 

———————————————————————————————————-

PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA 2018

Un any més, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya celebra el seu 26è aniversari amb la Festa dels PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA (+info), en la seva XXV edició, i el PREMI MARGARITA RIVIÈRE (+info), en la seva IV edició. La trobada tindrà lloc el divendres 23 de novembre, a l’Auditori del CaixaForum de Barcelona, a partir de les 19 hores.

 

 

 

 

 

 

————————————————————————————————

L’ADPC PARTICIPA EN EL CONSELL NACIONAL DE DONES DE CATALUNYA

Es va celebrar a la Seu Vella de Lleida el dia 20 d’octubre i va estat presidit per la Consellera Elsa Artadi. El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) és l’òrgan de participació i consulta de l’Institut Català de les Dones (ICD) que integra representants de 393 entitats que treballen en programes en favor de la igualtat i la promoció de la dona.  Més informació.

 

 

 

 

 

 

———————————————————————————————————————————

TAULA RODONA: FEMINISMES, MUNICIPI, BARCELONA

El proper dijous 18 d’octubre a les 18:30 a l’Espai 4 del Palau de la Virreina,  sota el nom “Feminismes, Municipi, Barcelona” tindrà lloc un debat  sobre les dones  a la política. Aquest acte se celebra en el marc del Centenari del naixement la Maria Aurèlia Capmany, que estar al capdavant de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona entre els anys 1983-1991.  La taula rodona està organitzada per l’Associcació de Dones Periodistes de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Participen: Francesca Masgoret, regidora de 1979 al 1991; Eulàlia Vintró, regidora de 1987 al 1999; Laia Ortiz, regidora del 2015 a l’actualitat; Laura Pérez, regidora de 2015 a l’actualitat

Modera la periodista Milagros Pérez Oliva

Lloc i hora: 18 d’octubre a les 18:30 a l’Espai 4 del Palau de la Virreina,

 

——————————————————————————-

L’ADPC SIGNA LA DECLARACIÓ DEL CONSELL DE DONES DE BARCELONA: “Davant avant la sentència judicial de l’Audiència Provincial de
Navarra en l’anomenat cas de La Manada

L’ADPC membre de la Permanent del Consell de Dones de Barcelona, recolça i signa la Declaració del Consell davant la polèmica sentència judicial del cas de La Manada.

Consulta el text íntegre de la Declaració.

——————————————————————————————————————————————

MITJANS I DISCAPACITAT

El proper dilluns 9 d’abril a les 18:00 es presentarà al CaixaForum la recerca sobre El tractament informatiu de les persones amb discapacitat als mitjans. Aquest estudi pretén contribuir a avançar en un canvi en les informacions sobre persones amb discapacitat per a que els mitjans de comunicació incloguin les persones amb discapacitat/diversitat funcional de forma transversal en les seves informacions, sense reproduir estereotips i que apareguin de forma normalitzada, activa en la societat.Consultar l’estudi

————————————————————————————————————————————————

25 ANYS D’ACTIVISME EN COMUNICACIÓ

Era l’any 1992 quan un grup de dones periodistes van veure la necessitat de tenir un espai que els hi donés veu i els hi permetés incidir en la presència de les dones als mitjans de comunicació i alhora servir de plataforma per projectar-les de cara a la professió a través d’estudis i publicacions.  Així va néixer l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Els objectius eren clars: treballar pel reconeixement de la igualtat professional de les dones periodistes aconseguir l’accés als llocs de decisió en els mitjans de comunicació; i, promoure una imatge digna de les dones en els media, en tant que professionals, protagonistes o usuàries. Amb aquests objectius al cap, des de l’ADPC hem treballat de forma activa  (veure video commemoratiu). 25 anys després.  Moltes coses han millorat, afortunadament però el sou de les dones és encara un 16% inferior al dels homes; només un 13% de dones dirigeixen mitjans d’abast estatal; Encara se’ns jutja pel físic o la roba que portem; Patim insults i assetjaments impunement a les xarxes només per expressar la nostra opinió i per ser feministes…. Per aquest motius, i per molts altres, esperem continuar treballant des de l’ADPC

 

———————————————————————————————————————————————–

PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA 2017

El dimecres 15 de novembre va tenir lloc el lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista 2017 en el marc de la commemoració dels 25 anys de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

Un any més, l’acte es va realitzar a l’Auditori del CaixaForum (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6, Barcelona).

També es lliurarà en aquest mateix acte la tercera edició del Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere, en memòria de la periodista barcelonina Margarita Rivière Martí (Barcelona, 1944-2015).

A més també celebrem els 17 anys de la revista Dones (octubre del 2000), 7 anys de la nova època, Donesdossier (estiu del 2010). També celebrarem els 8 anys de la publicació continuada del magazine digital Donesdigital. (+informació)

 

 

—————————————————————

En el marc dels actes commemoratius del seu 25è aniversari, l’ADPC organitza la taula rodona: Periodisme amb visió de génere: evolució i revolució.  Participen: Rosa Maria Calaf, periodista i excorresponsal de TVE; Montserrat Minobis, presidenta-fundadora de l’ADPC i presidenta honorària de La Independent; María Eugenia Ibáñez, periodista; Montserrat Boix, periodista de TVE i fundadora de Mujeres en Red; June Fernández, periodista i coordinadora de Pikara Magazine. Modera, Elvira Altés, periodista i investigadora en comunicació i gènere
La cita és el proper dilluns 6 de novembre a les 18:30 al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10 principal, Barcelona) Més informació (invitació)

 

—————————————————————

L’Associació de Dones periodistas de Catalunya recolça el comunicat del Col·legi de Periodistes de Catalunya que  condemna enèrgicament la intervenció de TV3 i Catalunya Ràdio i ho qualifica d’atac sense precedents a la llibertat d’expressió i informació (Veure comunicat).

A més, reivindica uns mitjans públics de qualitat, desgovernalitzats i que apliquin la perspectiva de gènere en el tractament informatiu.

 

 

————————————————————————————————————-

AJORNAMENT ACTE 9 D’OCTUBRE

DONADA La tensa situació política actual fa que l’atenció informativa se centri només en aquest tema i per aquest motiu des de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya hem decidit ajornar l’acte “Per què són minoria les dones a la direcció dels mitjans?” Esperem poder informar properament d’una nova data.
ADPC

—————————————————————————————————————-

DEFENSEM LA LLIBERTAT, MANTENIM LA NOSTRA ACTIVITAT PER LA IGUALTAT.
Dones Periodistes, associació plural i sense color polític, seguim per descomptat els esdeveniments que estan succeint a Catalunya i manifestem el nostre rebuig a la violència i a qualsevol atac a les llibertats i drets fonamentals de les persones. Augmenta la tensió i la por, però des de l’ADPC mantenim l’acte previst per al dilluns 9 d’octubre, perquè passi el que passi denunciem la minoria de les dones a la direcció dels mitjans i en les llocs de decisions i reivindiquem la política feta per dones i amb perspectiva feminista i d’obertura vers la diversitat.

L’Associació de Dones Periodistes en el marc dels actes commemoratius del seu 25è aniversari, ha organitzat una sèrie d’activitats en aquest darrer trimestre.El primer d’ells consisteix en una taula rodona que tractarà sobre Per què les dones són minoria a la direcció dels mitjans. Intervindran,
Karma Peiró, directora del NacioDigital; Ángeles Rivero, directora de La Nueva España de Asturias; Angélica Rubio, directora de Elplural; Magdalena Trillo, directora del Granada Hoy; Esther Vera, directora del ARA;
Modera: Marga Solé, Periodista.
Prèviament tindrà lloc la presentació del llibre de Mª Àngels Cabré sobre María Luz Morales. Pionera del periodismo.
Mavi Carrasco, presidenta de l’ADPC presentarà dades de l’estudi Dones a la comunicació.
Dia: 9 d’octubre de 2017
Hora: 18 hores
Lloc: Col·legi de Periodistes
——————–

FEM 25 ANYS!!!!

A l’any 1992, un grup de dones periodistes van decidir fundar l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya per tal de reivindicar el paper de les dones al mitjans de comunicació i visibilitzar la feina que fan. El principals objectius eren: treballar pel reconeixement de la igualtat professional de les dones periodistes; aconseguir l’accés als llocs de decisió en els mitjans de comunicació; i, promoure una imatge digna de les dones en els medis, en tant que professionals, protagonistes o usuàries. Malauradament, avui dia, aquests objectius continuen vigents.

ESTEM DE CELEBRACIÓ. En aquest apartat l’anirem informant dels actes que estem preparant per commemorar aquesta data.

———————————————————————————————————–

38  ANYS D’AJUNTAMENTS DEMOCRÀTICS: 182 alcaldeses, 765 alcaldes

COMPOSICIÓ DELS CONSISTORIS 2015: PARITAT NO ACONSEGUIDA. Del 1979 al 2015 s’ha passat del 4,8% al 35% de regidores, i del 2% al 19% d’alcaldesses. L’entrada en vigor el 2007 de la Llei orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes ha ajudat a incrementar lleugerament els valors però les alcaldesses encara no arriben al 20% i no s’ha assolit la paritat en un 59% d’ajuntaments. I en la distribució de les responsabilitats es mantenen les mateixes inèrcies i pautes: l’atenció a les persones continua sent l’àmbit predominant de les dones, mentre que el territori continua en la seva majoria en mans dels homes. Consultar l’estudi i el web.

Presentació dels resultats de l’estudi continuat i del web: ‘<i>Dones i homes en els governs locals catalans</i>’, elaborat des de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) per Marta Corcoy Rius, Josep Alacid Peñalver, Tomàs Ezpeleta Pastor i Berta Florés Paredes.

Més informació

——————————

 

 

PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA 2016

El passat 18 de novembre va tenir lloc el lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista 2016 en el marc de la commemoració dels 24 anys de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

També es valliurarà en aquest mateix acte la segona edició del Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere, en memòria de la periodista barcelonina Margarita Rivière Martí (Barcelona, 1944-2015). A més també celebrem els 16 anys de la revista Dones (octubre del 2000), 6 anys de la nova època, Donesdossier (estiu del 2010). També celebrarem els 7 anys de la publicació continuada del magazine digital Donesdigital.

Més informació

 

 

————————

PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA 2016

El divendres 18 de novembre tindrà lloc el lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista 2016 en el marc de la commemoració dels 24 anys de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

Un any més, l’acte es realitzarà a l’Auditori del CaixaForum (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6, Barcelona) a partir de les 7 de la tarda. Enguany també es lliurarà en aquest mateix acte la segona edició del Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere, en memòria de la periodista barcelonina Margarita Rivière Martí (Barcelona, 1944-2015). A més també celebrem els 16 anys de la revista Dones (octubre del 2000), 6 anys de la nova època, Donesdossier (estiu del 2010). També celebrarem els 7 anys de la publicació continuada del magazine digital Donesdigital.

Més informació

—————————————————————————————————————————————————–

L’ADPC PROMOU EL LLEGAT DE MONTSERRAT ROIG, 25 ANYS DESPRÉS DE LA SEVA MORT

L’escriptora i periodista Montserrat Roig (Barcelona, 1946-1991) ha deixat, després de 25 anys de la seva mort, i només amb 45 anys de vida, un extens mosaic d’articles periodístics, novel·les, i assaigs.

Roig va escriure, descriure i capbussar-se en les realitats del post-franquisme i la transició democràtica des de la seva finestra íntima de ser dona. I és per aquest prisma de gènere que des de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) hem volgut donar-li visibilitat a partir de xerrades  i diàlegs de persones que la van conèixer d’aprop, sobre el seu llegat literari, periodístic, i feminista, i des del compromís que tingué denunciant les atrocitats del nazisme als Països catalans i arreu

Més informació

 

——————————————————————————————————————————————————

 

L’ADPC S’ADHEREIX AL COMUNICAT DE FEMINISTES DE CATALUNYA DAVANT DELS INSULTS CAP A LES DONES POLÍTIQUES

Feministes de Catalunya denuncia radicalment l’assetjament que en les darreres setmanes estan patint dones que es dediquen a l’acció política  des de diferents partits, plataformes i col.lectius . És intolerable que la resposta a legítims posicionaments  sigui a través d’insults clarament masclistes  que pretenen el descrèdit personal i intel·lectual de les dones. Afirmem rotundament que es tracta d’un tipus de violència masclista que ha de ser rebutjada i perseguida. Una violència masclista que pretén intimidar i desincentivar el desafiament que en realitat suposa, encara per alguns, la irrupció de la veu i el fer de les dones en l’espai de la política.

Des de Feministes de Catalunya expressem el nostre rebuig més absolut a tot tipus de violència masclista i expressem també el nostre suport a les dones que estan exercint amb professionalitat, valentia i dignitat les seves responsabilitats en la vida política del nostre país.

Així mateix exigim que, tant des de la societat civil com des d’instàncies governamentals i jurídiques es persegueixi aquest tipus d’actuacions que són l’expressió d’un patriarcat agressiu i bel·ligerant que no pot ser emparat ni tolerat. .

Feministes de Catalunya. 7 de gener de 2016

(Més informació)

 

 

——————————————————————————————————————————————————

 

ASSEMBLEA ORDINÀRIA DE L’ADPC

L’Assembla ordinària de l’ADPC celebrada el passat 16 de desembre va escollir una nova Junta i sobretot l’opció de treballar a partir de mecanismes de col·laboració i participatiu. Es preten promoure els valors del lideratge en femení, tot fent circular l’autoritat. Així, la Nova Junta té la intenció d’aprendre a treballar en equip, de forma coordinada: TREBALL COL·LABORATIU.

En aquest sentit, per àmplia majoria, es va aprovar el funcionament a partir de 4 òrgans: Junta Executiva, Junta General, Consell Assessor i Comissions. I una presidència col·legiada i rotatòria.

Més informació: Revista Dones Digital

 

 

—————————————————————————————————————————————————

PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA 2015

El divendres 13 de novembre va tenir lloc el lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista 2015 en el marc de la commemoració dels 23 anys de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. L’acte es  va celebrar a l’Auditori del CaixaForum.

A més, enguany, durant l’acte també es va lliurar el PREMI MARGARITA RIVIÈRE AL RIGOR PERIODÍSTIC AMB VISIÓ DE GÈNERE, que en la seva primera edició ha estat atorgat a la periodista MILAGROS PÉREZ OLIVA. Aquest premi es lliura en memòria de la periodista barcelonina Margarita Rivière Martí (Barcelona, 1944-2015)

Més informació: Revista Dones Digital

 

 

——————————————————————————————————————————————————

EL TRACTAMENT DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA ALS MITJANS A LA REVISTA RICD

La Revista Internacional de Comunicación y Desarrollo (RICD) que edita la Universidad de Santiago de Compostela (USC) ha publicat un article titolat “El tratamiento de la violencia machista en la prensa de información general catalana. Estudio de dos casos mediáticos y su repercusión en la prensa local” firmat per Mavi Carrasco, Marta Corcoy i Montserrat Puig. En aquest article s’ofereixen dades i comentaris sobre el tractament que fan els mitjans de comunicació generalistes de la violència masclista a Catalunya a partir de la recerca continuada que s’elabora des de l’Associació de Dones Periodistes des de l’any 2006.

Assenyalar que la Revista RICD és una publicació de carácter científic que té el seu origen en la Red Europa América Latina de Comunicación y Desarrollo (Real_ Code) promoguda des de les universitats gallegues, liderades pel grup Gi-1927 “Cidadanía e Comunicación” (CIDACOM de la Universidad de Santiago de Compostela).

Consultar l’article: Revista RICD

 

——————————————————————————————————————————————————

QUINES POLÍTIQUES PÚBLIQUES D’IGUALTAT ES PRESENTEN A BARCELONA?

El proper dimecres 6 de maig a las 17:30 al Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’ADPC organitza un debat amb les representants de tots els partits que es presenten a les properes eleccions municipals a  Barcelona amb l’objectiu de conèixer  les polítiques d’Igualtat que cada candidatura presenta.

A l’acte participarà  Francina Vila (CiU); Sara Jaurrieta (PSC); Belén Pajares (PP);  Marta Alonso (ERC);  Maria Rovira (CUP); Marilén Barceló (Ciutadans) i Laura Pérez (Barcelona en Comú). Modera: Carolina Barber, presidenta de l’ADPC.

 

 

——————————————————————————————————————————————————

VIOLÈNCIA MASCLISTA 2.0

El passat dimarts 10 de febrer va tenir lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya la jornada Violència masclista 2.0., organitzada per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

Durant l’acte es va centrar en tres eixos relacionats:

- Presentació de l’estudi El rol dels mitjans de comunicació contra la violència masclista. Impacte de les Recomanacions sobre el tractament de la Violència Masclista als Mitjans de Comunicació, elaborat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC)

_ Presentació de les investigacions sobre violències de gènere als espais virtuals

- Resilència, Autodefensa i suport 2.0

 

—————————————————————————————————————————————————-

 

VIOLÈNCIA MASCLISTA 2.0

El dimarts 10 de febrer de 2015 tindrà lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya la jornada Violència masclista 2.0., organitzada per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

Es tractarà sobre 3 eixos relacionats amb la violència masclista:

- El rol dels mitjans de comunicació contra la violència masclista. Impacte de les Recomanacions sobre el tractament de la Violència Masclista als Mitjans de Comunicació. Presentació dels resultats de l’anàlisi 2013-2014, elaborat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC)

- Investigant sobre violències de gènere als espais virtuals

- Resiliència, Autodefensa i Suport 2.0

Més informació

——————————————————————————————————————————————————

PREMIS DE COMUNICIACIÓ NO SEXISTA 2014.
Els Premis de Comunicació no Sexista que organitza l’Associació de dones periodistes de Catalunya (ADPC) per reconèixer a periodistes o espais mediàtics que han treballat a favor de la igualtat de gènere, així com donar un toc d’atenció a aquells mitjans que no ho fan, van tenir lloc ahir un any més a l’auditori del CaixaFòrum. La gala, presentada per la periodista i presentadora de ràdio i televisió Xantal Llavina i l’escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, M. Àngels Cabré, va comptar amb la presència de més de 250 assistents.

Més informació
Dones Digital

 

——————————————————————————————————————————————————

L’ADPC COMPAREIX AL PARLAMENT PER A PARLAR DE LA LLEI DE L’AUDIOVISUAL

En el darrer trimestre de l’any està previst que el Parlament català aprovi la nova llei de l’audiovisual, o,si més no, així ho té previst la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament que va enllestir la roda de compareixences a finals de juliol, abans de les vacances, on es va convidar a l’ADPC i a altres col·lectius professionals del periodisme i  parts implicades a fer les seves aportacions envers la llei.

A continuació us presentem un resum de la compareixença que la Presidenta de l’ADPC, Lina Barber va presentar el passat 17/07/2014.

Més informació

 

——————————————————————————————————————————————————

 

DONES DEL MOVIMENT VEÏNAL

La Confederació d’AV de Catalunya, en el marc del seu 25è aniversari, ha volgut rendir un homenatge a totes les dones del moviment veïnal, a través de l’exposició itinerant “Les dones del moviment veïnal d’ahir i d’avui” i d’una página web http://dones.confavc.cat, visibilitzant així la implicació de les veïnes en la transformació i millora dels barris, amb el seu sentiment de cura. El projecte ha comptat amb la col•laboració de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

Més informació

 

 

——————————————————————————————————————————————————

PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA. 21è edició

El passat dijous 12 de desembre va tenir lloc una nova edició dels PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA que cada any organitza l’Associació de Dones Periodistes, enguany en el marc del seu 21è aniversari.L’acte es va realitzar a l’Auditori del CaixaForum.

Més informació:  premiades i premiats

——————————————————————————————————————————————————-

PROPERA EDICIO DELS PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA

El dijous 12 de desembre tindrà lloc una nova edició dels PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA que cada any organitza l’Associació de Dones Periodistes, enguany en el marc del seu 21è aniversari.L’acte es farà a l’Auditori del CaixaForum, a l’avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, 6 de Barcelona, a partir de les 19.00 hores.

Més informació

 

 

——————————————————————————————————————————————————

OFERTA FORMTATIVA I DIVULGATIVA 2013 – 2014

El catàleg que presentem i que us podeu descarregar en l’enllaç adjunt té tres apartats molt diferenciats: tallers i/ o xerrades impartides per representants de l’Associació; un segon grup que són empreses formades per sòcies especialitzades en comunicació i mitjans digitals i un tercer grup de continguts audiovisuals: pel·lícules, documentals i reportatges. Pel·lícules en què es comenta el llenguatge cinematogràfic i la biografia de la directora i en altres casos són les mateixes directores les que ens parlen del seu propi treball.

Catàleg

 

 

——————————————————————————————————————————————————-CONVENI DE COL·LABORACIÓ ENTRE EL COL·LEGI DE PERIODISTES I L’ASSOCIACIÓ DE DONES PERIODISTES.

El passat dia 7 de maig de 2013 va tenir lloc la signatura del Conveni de col·laboració entre el Col·legi de Periodistes i l’Associació de Dones Periodistes.

El conveni essencialment regula les relacions entre ambdues entitats pel que fa a la utilització d’espais i serveis així com el suport sobre qüestions de gènere que pot oferir l’Associació. “En aquest sentit la delegada de Gènere del Col·legi de Periodistes de Catalunya estudiarà i farà arribar al degà les propostes, suggerències i projectes de l’ADPC amb la’objectiu de, si la Junta del Col·legi de Periodistes ho aprova, tirar-los endavant”, s’explicita en el segon punt de l’acord.

Foto: Signatura del conveni entre el dega Josep M. Marti i la presidenta de l’ADPC Carolina Barber. A l’esquerra de la fotografia, la delegada de Genere i membre de l’ADPC Marga Sole. Darrera membres de l’ADPC.

——————————————————————————————————————————————————

 

TRACTAMENT DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE ALS MITJANS

El dilluns 15 d’abril a les 18 hores al Col·legi de Periodistes va tenir lloc la presentació dels resultats de dues recerques: “Impacte de les Recomanacions sobre el tractament de la Violència Masclista als Mitjans de Comunicació 2012” (setena edició), elaborada per l’equip de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya integrat per Mavi Carrasco, Marta Corcoy, Montserrat Puig i Elena Riera.
I l’estudi “Creences de l’alumnat de la UdL sobre la Violència de gènere”, elaborat des del Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida.
Van intervenir
Yolanda Bardina, investigadora i col•laboradora (Centre Dolors Piera)
Mavi Carrasco, investigadora i periodista (ADPC)
Marta Corcoy, investigadora i periodista (ADPC)
Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils. Ajuntament de Barcelona
Presentadora: Carolina Barber, presidenta de l’ADPC.

Impacte de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista en el Mitjans de Comunicació (2012)

——————————————————————————————————————————————————

El passat dimarts 18 de desembre de 2012 va tenir lloc a l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna de Barcelona l’acte de lliurament dels PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA 2012 que entrega l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), enguany en el marc del 20è aniversari de l’entitat.

Crònica de l’acte. Premiades i premiats

——————————————————————————————————————————————————

L’ADPC REUNEIX EN UN DEBAT SET DIRECTORES DE MITJANS D’ÀMBIT ESTATAL

El passat dilluns 29 d’octubre va tenir lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya de Barcelona un debat amb directores de mitjans de comunicació d’àmbit estatal. L’acte, enmarcat dins els actes de commemoració dels 20 anys de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, tenia com a objectiu debatre sobre els obstacles que impedeixen a les dones exercir càrrecs de responsabilitat en l’àmbit professional.

Van paticipar:

- Magdalena Trillo, directora del diari Granada Hoy
- Laura Espinar, directora del diario Lanza de Ciudad Real
- Arantxa Zugasti, directora del Diario de Notícias de Gipuzcoa
- Pilar Gassent, directora del digital Republica.com
- Ángeles Rivero, directora del diari La Nueva España de Astúries
- Anna Muñoz, directora del Diari de Terrassa
- Montserrat Domínguez, directora del digital huffintongpost.es (Intervenció on-line)

Prèviament va tenir lloc la cloenda de l’exposició organitzada pel Col·legi de Periodistes, “Núria Pompeia, sola davant la vinyeta“, amb semblances a càrrec de Pilar Aymerich i Laura Tremosa.

Més informació

——————————————————————————————————————————————————

CAMPANYA A FAVOR DELS DRETS REPRODUCTIUS

Per a les dones els drets sexuals tenen un especial significat, ja que involucren el dret a ser tractades com a persones integrals i no només com a éssers exclusivament reproductius.

Per aquest motiu, l’ADPC s’ha adherit al Manifest i la campanya “Decidir nos hace libres” impulsada per diverses organitzacions de tot l’Estat Espanyol i a Catalunya liderada per Dones en Xarxa.

Aquesta iniciativa ha sorgit a partir de l’anunci fet pel ministre Gallardón de reformar l’actual Ley orgánica 2/2010 de Salud sexual y reproductiva y de la interrupción voluntaria del embarazo.

Més informació.

 

—————————————————————————————————————————————————

I CONGRESO INTERNACIONAL DE COMUNICACIÓN Y GÉNERO.  Sevilla 2012

La recerca “Impacte de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista en el Mitjans de Comunicació”, que es realitza des de l’ADPC des de fa 6 anys, es va presentar en el marc del I Congrés Internacional de Comunicació i Gènere que es va celebrar a la Facultat de Ciències de Comunicació de Sevilla el passat  5, 6  i 7 de març.

La trobada, que el dia 7 es va dedicar a la comunicació i la violència de gènere, va servir per intercanviar idees i inquietuds amb altres persones que des de diferents perspectives s’apropen a l’anàlisi de com els mitjans tracten el temes de violència masclista i les seves repercussions.

Pots consultar la ponència del Congrés titulada:
EL TRATAMIENTO DE LA VIOLENCIA MACHISTA EN LOS MEDIOS DE COMUNICACIÓN DE ÁMBITO CATALÁN.

 

 

———————————————————————————————————————————

DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA VERS LES DONES
25/11/11.

L’ADPC va presentar el 25 de novembre  la darrera edició de la recerca Impacte de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista en el Mitjans de Comunicació (2011). Amb aquesta seran sis anys consecutius (2006 – 2011) que analitzem com els mitjans de comunicació donen la informació sobre els fets relacionats amb la violència vers les dones i si l’ elaboració de les Recomanacions han tingut o no efecte.

La recerca del 2011 que es realitza amb el suport de la Regidoria de Dones i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona es va donar a conèixer durant l’acte institucional pel Dia Internacional contra la Violència vers les Dones en el qual es va lliurar el Premi 25 de Novembre que convoca l’ajuntament i que premia projectes que des del teixit associatiu de la ciutat de Barcelona es fa per combatre aquest problema.

Pots Consultar la recerca:
IMPACTE DE LES RECOMANACIONS SOBRE EL TRACTAMENT DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

Guardar