Recerca
Mitjans de comunicació i violència vers les dones
- Impacte de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista en el Mitjans de Comunicació (2020)
Investigadores: Mavi Carrasco, Marta Corcoy, Cristina Guiu, Luisa Martínez-García i Montserrat Puig.
SINTESI: Analitza l’impacte a les publicacions de d’informació general de les “Recomanacions sobre el tractament de la violència de gènere als programes informatius i d’entreteniment als mitjans de comunicació” que el Col·legi de Periodistes va publicar a l’any 2004 i que van ser revisades al 2009.
Edicions anteriors:
Edició 2019
Edició 2018
Edició 2017
Edició 2016
Edició 2015
Edició 2014
Edició 2013
Edició 2012
Edició 2011
Edició 2010
Edició 2009
- La Informació sobre la violència contra les dones a la premsa (2004-2005)
Investigadora: M. José Cantón
SINTESI: Aquest breu informe intenta esboçar el panorama de la violència vers les dones a la premsa que normalment considerem d’informació general i establir una comparació entre les notícies publicades l’any 2004 i les aparegudes el 2005. Aquests apunts ens permetran entreveure la situació d’aquest fenomen social als diaris, com es presenta la qüestió, i observar si hi ha hagut alguna mena d’evolució amb el pas dels temps
Tractament mediàtic de la prostitució
- Anàlisi del tractament als mitjans de comunicació del tràfic d’essers humans amb finalitat d’explotació sexual i de la prostitució (2017) //
Investigadores: Mavi Carrasco, Marta Corcoy, Cristina Guiu i Montserrat Puig.
SINTESI: Parteix de l’anàlisi que vam realitzar els anys 2013 i 2014 i que va servir de base per elaborar les recomanacions sobre “El Tractament de la prostitució i el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual als mitjans de comunicació“. Aquestes recomanacions han estat impulsades per l’Agència ABITS, de l’Ajuntament de Barcelona, amb la col•laboració de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i van entrar en vigor a principis de l’any 2015.
Edicions anteriors
Edició 2016
Edició 2015 versió en català / Edición 2015 versión en castellano
Mitjans i discapacitat
- Anàlisi del tractament informatiu de les persones amb discapacitat als mitjans de comunicació (2017) //
Investigadores: Laia Serra Valls i Maria del MarDíaz Rodríguez .
SINTESI: Amb la present anàlisi pretenem contribuïr a avançar en un canvi en les informacions sobre persones amb discapacitat per a que els mitjans de comunicació incloguin les persones amb discapacitat/diversitat funcional de forma transversal en les seves informacions, sense reproduir estereotips i que apareguin de forma normalitzada, activa en la societat.
Anàlisi mitjans de comunicació. Dones i mitjans
- Dones a la Comunicació. Els consells de redacció dels mitjans de comunicació catalans.// Versión en castellano
Investigadores: Marta Corcoy i Mavi Carrasco. Amb la col·laboració d’Esther Molas
SINTESI: El principal objectiu és conèixer el nombre de dones respecte als homes que han assolit càrrecs de responsabilitat en els mitjans de Comunicació a Catalunya.
- Primer Informe de l’Observatori Cultural de Gènere
Investigadores: Carolina Barber, Mª Àngels Cabré i Marta Corcoy
SINTESI:Té per objectiu analitzar quina és la participació de les dones al nostre periodisme d’opinió i esbrinar si tenen veu o no a partir d’una mostra dels mitjans de comunicació amb més repercussió a Catalunya.
- Proyecto de Monitoreo Global de los Medios 2010 (GMMP)
Coordinadora a l’Estat Espanyol: Elvira Altès
SINTESI: El projecte de Seguiment de Mitjans (GMMP) es va realitzar per primer cop a l’any 1995, després en el 2000. A l’any 2005 es va dur a terme la tercera edició d’aquest projecte. Els resultat dibuixen un mapa de la representació de dones i homes als mitjans de comunicació a tot el món. El GMMP és la investigació global més extensa sobre el gènere als mitjans que s’ha fet.
Edicions anterior:
Edició 2005
-
Webs municipals i ciutadans de Catalunya. Actualització de l’aproximació feta a l’any 2003 amb motiu de la celebració de Santa Tecla (2004)
Investigadora: Elena Riera
SINTESI: Una petita recerca sobre els webs municipals i l’aportació d’aquests mitjans d’informació en la VISIBILITZACIÓ de: les polítiques municipals vers la igualtat entre homes i dones i les actuacions de les dones per aconseguir una igualtat de fet
Edició anterior:
Edició 2003
Història del periodisme
- Periodistes en temps difícils
Investigadora principal: Mavi Carrasco, Marta Corcoy i Montserrat Puig
SíNTESI: Aquesta recerca pretén conèixer la presència de les dones periodistes a les publicacions d’informació general des de la promulgació de la Llei de Premsa (1966) a les eleccions democràtiques (1982). Quantes dones signaven i publicaven textos informatius? En quines seccions i sobre quins temes escrivien? Com estaven posicionades dins les redaccions les periodistes? Hi ha diferències segons les línies editorials dels diaris? Els canvis polítics van significar realment una millora de la situació de les dones a les redaccions)?
Edicions anteriors:
Les periodistes al Franquisme i la transició (1966 -1982)
Dona i política
- El feminisme al PSUC
Aquest ha estat un treball col·lectiu de M. Dolors Calvet, Conxa Comas, Marta Corcoy, Marta Estruch, Anna González, Pilar Macià, Mariona Petit, Laura Tremosa, juntament amb la col·laboració de Nadia Varo - Impacto de las medidas de paridad en los gobiernos locales. Estudio comparado entre Catalunya y la provincia de Buenos Aires
Investigadores principals: Marta Corcoy i Patricia L. Gómez, de l’ADPC (coordinadores) amb la col·laboració de Diana Maffia i Dora Barrancos de l’Instituto Interdisciplinario de Estudios de Genero de la Facultad de Filosofía y Letras de la Universidad de Buenos Aires; i Mavi Carrasco, Elena Riera i Bettina Chillier.
SÍNTESI: L’estudi analitza els resultats de les eleccions municipals celebrades a Catalunya els anys 2003 i 2007 i els de la província de Buenos Aires els anys 1993, 1997 i 2007.Entre d’altres, conclou que l’eficàcia de les mesures d’accions afirmatives pel que fa a l’accés de les dones a les responsabilitats polítiques derivades de la seva participació en els processos electorals, varia en funció del tipus de sistema electoral: llistes tancades, elecció directa de l’alcalde o alcaldessa o bé elecció pels membres del Consistori, etc. - Les Dones en els Governs Locals
Investigadores: Marta Corcoy i Patricia L. Gómez (coordinadores), Carolina Barber, Montserrat Puig i Elena Riera, totes membres de l’ADPC, amb el suport de l’Institut Català de la Dona
SÍNTESI: Un treball de recerca que té com a finalitat conèixer com s’ha anant integrant la dona a la vida política local, quines responsabilitats ha anat adquirint i quin poder real exerceix actualment, a partir de l’anàlisi dels resultats de les eleccions municipals celebrades el passat més de maig de 2003.