Campanyes, manifestos i adhesions

L’ADPC, en tant que una entitat  compromesa amb la societat i el seu temps,  promou, participa i s’adhereix a diverses campanyes i manifestos.

  • Manifestos:
    • Prou pressions i agressions als professionals de la informació!. (Desembre 2017)
      El passat 4 de desembre es va signar al Col·legi de Periodistes aquest document que exigeix respecte i llibertat a la feina de tots i totes les professionals del periodisme. L’ADPC va ser un dels col·lectius singnants (Consulta)
  • Campanyes:
    • Des de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya demanem que el ‘Diari de Tarragona’ retiri a Josep Ramon Correal com a director. (Juliol 2016)
      Josep Ramon Correal ha jugat amb foc amb la seva columna irresponsable  ‘Sí és sí, o no’ , que viola uns quants principis del Codi Deontològic de la professió….. (Consulta)
    • Per a la supressió dels anuncis de contactes als mitjans (2011)
      “Els anuncis de sexe de pagament en els mitjans de comunicació de tot l’Estat Espanyol, tant en els impresos, com en els audiovisuals suposen una forma de promoure la prostitució controlada per proxenetes i màfies. És una altra forma de violència contra les dones”…. (Consulta-la)

 


L’ADPC signa el manifest: “Prou pressions i agressions als professionals de la informació!”
El passat 4 de desembre es va signar al Col·legi de Periodistes aquest document que exigeix respecte i llibertat a la feina de tots i totes les professionals del periodisme. L’ADPC va ser un dels col·lectius singnants.

El manifest demana respecte i protecció davant les agressions que les i els treballadors pateixen durant l’exercici de la seva professió i, davant les pressions als periodistes,  més respecte i cap ingerència

Manifest: “Prou pressions i agressions als professionals de la informació

 

Des de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya demanem que el ‘Diari de Tarragona’ retiri a  Josep Ramon Correal com a director
Josep Ramon Correal ha jugat amb foc amb la seva columna irresponsable  ‘Sí és sí, o no’ , que viola uns quants principis del Codi Deontològic de la professió, entre aquests «Actuar amb especial responsabilitat i rigor en el cas d’informacions o opinions amb continguts que puguin suscitar discriminacions per raons de sexe, raça, creences, extracció social i cultural i malaltia, així com incitar a l’ús de la violència, evitant expressions o testimonis vexatoris o lesius per a la condició personal dels individus i la seva integritat física i moral». La seva “disculpa” no ha fet més que corroborar el que ja havíem constatat: un masclisme condescendent i ignorant del significat de la violència masclista.

Correal ha jugat amb el foc des de la «conya masclista», obviant que hi ha temes com la violència masclista que mata o fereix una persona de per vida; que «la conya masclista» ja no té lloc en una societat igualitària, on la dignitat de les persones, i en aquest cas de mitja humanitat, està per sobre de les mofes. I encara menys en la tribuna pública d’un mitjà de comunicació, que té una funció social, la d’informar i crear opinió pública però aspirant a models de comportaments humans més dignes.

Des de fa 10 anys l’ADPC fa  seguiment des de fa anys de l’aplicació de les Recomanacions sobre el Tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació (Impacte de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista en el Mitjans de Comunicació. Edició 2015). Queda clar que Correal no té ni idea que el punt 13 diu així: “Convé informar i mostrar que l’acte violent té conseqüències negatives per als agressors i fer-ne visibles, així mateix, les manifestacions de rebuig social que es produeixin“.

El senyor Correal ha jugat amb foc, i el preu ha de ser alt, perquè si socialment ja hem acordat que l’exaltació del nazisme i el feixisme no ha de tenir lloc als mitjans de comunicació -i tanta polèmica desperta l’exaltació del terrorisme, tampoc aquest masclisme que es mofa d’una campanya que vol prevenir la violència masclista i que reprodueix un amor caduc, basat en la subordinació de la meitat de la humanitat.

Per tant, des de l’ADPC instem que el Diari de Tarragona opti per a posar a la seva Direcció una persona que com a bona professional compleixi el Codi Deontològic i cregui en un periodisme on la dignitat i igualtat d’oportunitats de les persones sigui l’ingredient puntal de tot acte comunicatiu.

Recordem que la 15ª de les Recomanacions és “Fomentar la formació dels i de les professionals de la comunicació. Les empreses de mitjans de comunicació, en funció de la seva dimensió i possibilitats, han d’afavorir i incentivar la formació d’aquelles persones que han d’abordar continguts relacionats amb la violència masclista. Pel que fa a la professió, convé exercir la tasca periodística des de la responsabilitat personal i respectant els codis ètics i deontològics“. El senyor Correal necessita formació urgent. Necessita retirar-se a reflexionar. Denostem la reproducció del masclisme i l’apologia de la violència masclista als mitjans de comunicació. La professió necessita un gest de retirada de qui no ha estat a l’alçada de la responsabilitat que comporta el seu lloc de treball.

Instem també que en aquells espais informatius on Correal és col·laborador se li retiri el “micro“. Aquestes opinions que exalten la violència masclista -perquè la menystenen, la ridiculitzen- i unes relacions amoroses basades en rols de gènere caducs, ja no han de tenir altaveus. Cal que el masclisme abaixi el cap i es retiri de l’espai informatiu. La violència masclista no és un fet aïllat ni anecdòtic, és la manifestació d’una ideologia arrelada que discrimina les dones i arriba a matar-les.

 

Per a la supressió dels anuncis de contactes als mitjans
Els anuncis de sexe de pagament en els mitjans de comunicació de tot l’Estat Espanyol, tant en els impresos, com en els audiovisuals suposen una forma de promoure la prostitució controlada per proxenetes i màfies. És una altra forma de violència contra les dones

Moguda per a aquesta creença, l’ADPC ha encetat la Campanya Per a la supressió dels anuncis de contactes als mitjans, que va tenir el seu tret de sortida el passat 7 d’octubre durant l’acte de Lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista (edició 2009).

Les accions de la campanya consistexen:

  • en l’enviament de SMS en els quals es demana la participació amb el següen text.
    No compris diaris amb anunncis de prostitució. Per una premsa de qualitat!
    No volem tabloides!Place your list items here
  • Està presenta a  les xarxes socials com Facebook, on te oberta un espai al qual es pot adherir tothom.
  • Peticions a les institucions estatals i autonòmiques per a que no insereixin els seus anuncis institucionals en els mitjans que encara segueixin publicant aquests anuncis de venda de serveis sexuals.

 

 


Signa el pentadecàleg «15 accions per a un periodisme digne»
L’Assemblea Oberta de Periodistes celebrada l’11 de novembre passat va aprovar un el manifest «15 accions per a un periodisme digne» que recull les reivindicacions més importants del sector i que les entitats impulsores posen a disposició dels professionals de la informació i del conjunt de la ciutadania perquè li donin suport.

Aquest pentadecàleg serà presentat públicament a l’acte «Periodisme digne, ciutadania lliure», que es farà el pròxim 4 de juny als Jardins Jaume Perich (Gran Via, 657, entre Girona i Bailèn) i la voluntat és que aquest dia ja hagi recollit les primeres adhesions.

Les entitats promotores de l’Assemblea són l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) Som Atents i Solidaritat i Comunicació (SiCom).

Podeu mostrar el vostre suport a les reivindicacions dels professionals de la informació i la comunicació per dignificar el periodisme i defensar el dret a la informació de la ciutadania a www.periodigne.cat i també us demanem que el difongueu perquè el conegui com més gent millor i també s’hi pugui adherir. Igualment, es repartiran fulls de signatura a les redaccions dels mitjans catalans per tal que les institucions i organismes responsables d’aplicar les transformacions i canvis que es demanen al pentadecàleg vegin que tenen el ple suport de la professió i de la ciutadania.