Portada / Diades / 25 de novembre
 
diades internacionals
 
   
 
25 de novembre
Dia Internacional de la Violència vers les dones

Els orígens de la commemoració
   
 
María Teresa Mirabal  
El dia internacional anomenat No més violència contra les dones, que se celebra cada any arreu del món va ser creat durant el Primer encuentro feminista Latinoamericano y del Caribe, organitzat a Bogotá (Colombia), l'any 1981. Així doncs, des de 1981 el dia 25 de novembre s'ha convertit en una commemoració més a favor de la lluita pels drets de les dones i la no discriminació. La data va ser escollida en memòria del brutal assassinat que van patir les tres germanes Mirabal, activistes polítiques de la República Dominicana, per ordre del gobernant Rafael Trujillo, el 25 de novembre de l'any 1960.

Encara no fa ni 15 anys que l'ONU va reconèixer, el 1993, els drets de les dones com drets humans i va declarar que la violència contra les dones era una violació dels drets humans.

A partir de la Conferència de Beijing l'any 1995, el fenomen de la violència contra les dones o violència de gènere ha estat reconegut internacionalment com un problema social i ha adquirit una definició clara en el context dels drets humans i de la igualtat entre homes i dones però no va ser fins el 17 de desembre de 1999 que, a través de la resolució 54/134, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 25 de novembre, Dia Internacional de l'eliminació de la violència contra les dones.
Minerva Mirabal
 
Patricia Mirabal  
   
 
Al nostre país no va ser fins l'any 1998 amb la mort de la granadina Ana Orantes, cremada viva pel seu marit després d'haver anat a un plató de televió a denunciar maltractaments, que els mitjans de comunicació van començar a considerar les morts i agressions contra les dones per part de les seves parelles o ex parelles com a fenomen social, és a dir, com a un problema que afecta tota la societat.