23 de Setembre. Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones i Infants
Aquest dia va ser instaurat per la Conferència Mundial de la Coalició Contra el Tràfic de Persones en coordinació amb la Conferència de Dones que va tenir lloc a Dhaka, Bangla Desh, al gener de 1999 per celebrar la promulgació de la Llei 9.143 del 23/09 a l’Argentina, la primera norma legal al món contra la prostitució infantil. Fomenta la defensa dels drets de les dones i els infants i dels col·lectius en situacions més vulnerables.El Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens, que s’evoca cada 23 de setembre, va ser instaurat per la Conferència Mundial de la Coalició Contra el Tràfic de Persones en coordinació amb la Conferència de Dones que va tenir lloc a Dhaka, Bangla Desh, al gener de 1999, per celebrar la promulgació de la Llei 9.143 el 23 de setembre de 1913 a l’Argentina, la primera norma legal al món contra la prostitució infantil.
Aquesta norma, és també coneguda mundialment com la “Llei Palacios” ja que va ser redactada pel diputat socialista Alfredo Palacios, advocat, legislador, polític i professor argentí.
La tracta de persones, definida en el 2000 per un dels tres Protocols addicionals a la Convenció de les Nacions Unides contra el crim transnacional organitzat (Protocol Addicional Sobre la Tracta) aquesta concebuda com tot aquell reclutament, transport o rapte de persones per mitjà de l’ús de la força o altres formes coercitives (segrest, engany i/o abús de poder enfront de posicions de vulnerabilitat).
El tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació és una gravíssima violació dels drets humans, que constitueix una forma moderna d’esclavitud i és una de les formes més cruels de violència de gènere. Al mateix temps, sol implicar la violació d’altres drets humans.
Segons l’Organització Internacional del Treball, el tràfic afecta cada any a unes 2.500.000 persones, especialment dones i nenes a tot el món i és un negoci transnacional que genera uns 7.000 milions de dòlars anuals, situant-se en el tercer lloc entre els negocis il·lícits més lucratius, després del tràfic de drogues i d’armes.
En relació al tràfic d’éssers humans, segons Nacions Unides, a nivell mundial, el 72% de víctimes d’aquesta forma contemporània d’esclavitud són dones (49%) i nenes (23%) i cap país, ja sigui com a origen, trànsit i/o destí és aliè a aquesta manifestació de violència masclista.
A la Unió Europea es van detectar gairebé 24.000 víctimes de tracta entre 2008 i 2010.
A Catalunya, el Pla director de la cooperació catalana 2019-2022 reforça l’enfocament de gènere, basat en els drets humans com a eix vertebrador i introduït en el Pla anterior (2015-2018), en considerar que les dones són el col·lectiu més nombrós que pateix discriminacions i desigualtats, ja que són la meitat de la població mundial. Al mateix temps, va considerar que la defensa, la protecció i la garantia dels drets de les dones i les nenes estan directament relacionades amb un millor i major desenvolupament sostenible, tant en l’àmbit individual com col·lectiu.
Informes/Documents d’interès
- Informe de Dades Estadístiques de la UE sobri la Tracta d’Éssers humans ( EUROSTAT: Trafficking in Human Beings in Europe 2015)
- Pla Integral de Lluita Contra la Tracta de Dones i Nenes amb finalitats d’Explotació Sexual
- Xarxa Espanyola contra la Tracta de Persones
- https://caladona.org/23-09-dia-internacional-sontra-lexplotacio-sexual-i-el-trafic-de-dones-i-infants/
- https://www.diesinternacionals.cat/calendari/dia-internacional-contra-lexplotacio-sexual-i-el-trafic-de-dones-nenes-i-nens/2020-09-23/
- https://web.archive.org/web/20080410140453/http://www2.ohchr.org/english/law/protocoltraffic.htm