6 de febrer. Dia Mundial de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

La MGF és una forma extrema de violència masclista que cal eliminar

Dia establert per les Nacions Unides. La mutilació genital femenina és reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i nenes: viola els seus drets a la salut, la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmeses a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort.
 

L’objectiu d’aquest esdeveniment, promogut per l’Assemblea General de les Nacions Unides, és sensibilitzar l’opinió pública contra la mutilació genital femenina i lluitar per erradicar-la.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta pràctica atempta contra els drets humans de prop de 140 milions de dones i cada any més de tres milions de nenes corren el risc de patir-la. Cap creença religiosa la subscriu ni depèn del país d’origen, sinó de les ètnies practicants.

La MGF és el nom genèric donat a aquelles pràctiques que impliquen l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o d’altres amb finalitat no terapèutica. Es tracta d’una pràctica que vulnera els drets de les dones i les nenes i va en contra de la seva salut, seguretat, dignitat i integritat física. La MGF és una forma extrema de violència masclista que cal eliminar ja que pot causar complicacions de salut, inclòs el dolor crònic, risc més gran de transmissió del VIH, depressió, infecunditat, complicacions durant el part i, fins i tot, la mort.

Aquesta pràctica es concentra en uns 30 països d’Àfrica i l’Orient Mitjà i l’Àsia Meridional, així com a l’Índia, Indonèsia, Iraq i Pakistan. Perviu en les poblacions migrants que viuen a l’Europa Occidental, Nordamèrica, Austràlia i Nova Zelanda.

Per a aconseguir la seva erradicació calen esforços coordinats i sistemàtics on hi participin les comunitats afectades i hi hagi una conscienciació sobre els drets humans, la igualtat de gènere, l’educació sexual i l’atenció a les víctimes de l’ablació.

A Catalunya, l’any passat es va tenir coneixement de 9 casos i es van atendre 11 nenes d’entre 3 i 10 anys. Tot i que no hi ha constància que en territori català es practiqui la mutilació genital, s’aprofiten els viatges als països d’origen per a dur-la a terme.

La Declaració per a l’eliminació de la violència contra les dones de l’Assemblea General de les Nacions Unides, aprovada el 20 de desembre de 1993, la considera com un tipus de violència.

Dia Mundial de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

Accions vers la mutilació genital femenina a Catalunya

  • Document de compromís: l’any 2019, 238 famílies de nenes que provenen de països on hi ha ètnies que practiquen la mutilació genital femenina, van signar un document pel qual es comprometen a evitar-la. El document de compromís se signa a les consultes de pediatria abans que la família viatgi als països d’origen. Dels 238 compromisos signats el 2019, 58 es van signar a la demarcació de Barcelona, 121 a la de Girona i 59 a la de Tarragona.
  • Treball amb la comunitat: s’han realitzat 126 cursos d’apoderament a dones migrades i 6 cursos d’orientació laboral per a dones que volen incorporar-se al mercat de treball, per tal de fomentar un canvi d’actitud de les comunitats vers la mutilació genital femenina.
  • Formacions a professionals: formació específica a professionals dels serveis públics (migracions, salut, educació, serveis socials, seguretat, xarxa d’atenció a les dones) i una formació en interculturalitat a professionals de la xarxa d’atenció a les dones perquè puguin adaptar les seves intervencions a la diversitat de les dones migrades.
  • Recuperació i cirurgia reconstructiva: una unitat mixta de professionals de ginecologia i de cirurgia plàstica de l’Hospital Clínic de Barcelona fa aquestes intervencions per a tot el territori. Des que es va començar a oferir aquest servei fins avui, ha realitzat 32 intervencions quirúrgiques