22 de febrer. Dia Europeu per la Igualtat Salarial entre Homes i Dones.

Commemoració que pretén fer més visible la bretxa salarial entre dones i homes i que respon a una crida del Parlament Europeu per sensibilitzar la ciutadania i mostrar el paper fonamental dels agents socials en la reducció de la bretxa. Es basa en un dels principis fundacionals de la UE: “El mateix sou per la mateixa feina”.

La commemoració del dia de la igualtat salarial pretén fer més visible la bretxa salarial entre homes i dones i respon a una crida del Parlament Europeu per a sensibilitzar a la ciutadania.

La bretxa salarial és un fenomen complex que té múltiples causes. Segons la Comissió Europea, entre els factors que contribueixen a la desigualtat salarial destaquen la manca de transparència en els sistemes retributius i la manca d’una definició legal del concepte de “treball d’igual valor”. Així mateix, subratlla que els agents socials tenen un paper fonamental en la reducció de la bretxa.

Així doncs, el 22 de febrer s’ha convertit en la data per reivindicar la igualtat salarial, ja que aquesta diferència és clarament una discriminació de gènere. Tot i que la legislació està a favor de la igualtat, les condicions entre homes i dones en el món laboral són desiguals i segueix sent un repte pendent no només per Catalunya i l’Estat Espanyol, sinó també pel conjunt de la Unió Europea.

La bretxa salarial o diferència retributiva entre homes i dones, és un fet indiscutible alhora que preocupant per la seva magnitud i persistència, per les repercussions que té en les condicions de vida de les dones i per la seva complexitat i resolució. És també un indicador general de la magnitud de la desigualtat existent entre sexes i la forma que proposa Europa per calcular-la deixa fora de l’anàlisi diferents factors que són l’origen del problema: contractes, jornades laborals… i, per tant, impedeix plantejar solucions. Si mirem el global d’Europa, perquè el salari d’una dona sigui igual al d’un home durant un any, la dona ha de treballar 418 dies, xifra que sobrepassa en 53 els 365 dies naturals de l’any. Així doncs, de mitjana, una dona hauria de treballar fins el 22 de febrer de l’any següent per igualar el salari masculí. L’any 2010 a Catalunya, la bretxa salarial mesurada en hores era del 18,4%, més gran que la d’Espanya (16,2%) i la zona euro (17%). La darrera dada oficial de 2017, segons l’Institut Nacional de Estadística,  la situa en el 23%.

Informes i documents d’nterès
https://www.ccoo.cat/dona/documentacio/22F/discriminacio%20salarial.pdf
http://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/sensibilitzacio/dia_dones/2019/Dossier-8M-2019.pdf
https://govern.cat/govern/docs/2020/02/17/15/10/0ca7fbe5-08f0-4e6e-8ccf-a881fde29941.pdf