Portada / Opinió
 
opiniÓ
 
   
   
 
Duodes i llobes
   
 
Dijous dia 8 hem celebrat el Dia Internacional de les Dones i a tots els municipis de la comarca han llegit un manifest acompanyat d' actes festius i reivindicatius; són "bones pràctiques o actuacions positives" per tal de no parar d'identificar i denunciar qualsevol tipus de discriminació derivat del fet de ser dona.
   
 
Duoda" és el nom del Master d'Estudis de les Dones de la Universitat de Barcelona què te prop de vint edicions. De Duoda Comtessa de Barcelona, tenim poques referències. Del seu espòs Bernat de Septimània, comte de Girona, Barcelona i Osona sabem que es va passar la vida conspirant per mantenir els seus dominis, que entre els anys 826 i 832, ocupaven la franja de la mediterrània que va des de Usès (Nimes) fins Barcelona.

Va ser a Usès on Bernat va confinar a Duoda junt amb el seu fill Guillem, potser per uns amors adúlters, del comte, amb l'emperadriu Judit de Baviera.
   
 
Quan Guillem complir 16 anys el va reclamar per implicar-lo en els seus afers bèl·lics. És aleshores quan Duoda escriu "De mare a fill", són cartes adreçades al noi adolescent, per continuar guiant-lo en la seva formació. El fet insòlit, diuen, es que Duoda, una dona laica, pogués editar un llibre de formació humanista, en una època en que la cultura escrita estava estrictament monopolitzada per homes eclesiàstics.

"Mujeres que corren con los lobos" es un llibre de la psicoanalista Clarisa P. Estès, on afirma, què els llops i les dones comparteixen característiques: una aguda percepció, un esperit lúdic i una gran capacitat d'afecte. Diu que son sociables per naturalesa, estan dotades amb la intuïció i amb una gran capacitat de resistència. És preocupen fervorosament de les seves manades, son expertes en l'art d'adaptar-se a tota mena de circumstàncies i sobretot, son feroçment lleials a les seves conviccions. Tal vegada com Duoda.

   
 
A les llobes ens agrada llegir el llibre en grup.
Cada dia estem mes convençudes que cal omplir el mon de paraules de dones
   
 
Ens anomenem llobes i ens agrada llegir el llibre en grup. Intercanviem experiències, emocions i pensaments, cada dia estem mes convençudes que cal repensar l'essència de la vida i omplir el mon de paraules de dones; llobes, duodes, cassandres, hildegardes, sevinyes, olympies, o tereses d'Àvila...
   
 
Maria Dolors Viñas
Març 2007