Informe: Tractament sobre la violència masclista als mitjans de comunicació

El volum d’informació sobre violència masclista als mitjans durant l’any 2020 s’ha reduït un 60% respecte l’any anterior a causa de la gran cobertura mediàtica a la COVID-19. El coronavirus ha alterat la publicació d’aquestes noticies, mentre que el nombre de dones assassinades ha estat similar a 2019. Aquesta és la principal conclusió de l’informe “Tractament sobre la violència masclista als mitjans de comunicació” presentat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), que va ser presentat el passat 23 de juny al Col·legi de Periodistes.

L’informe també revela que un efecte secundari de la pandèmia ha sigut la baixada dràstica en el nombre de de fonts utilitzades per tractar aquest tema, ja que en el 43% de les noticies només s’ha utilitzat una. Aquesta dada contrasta amb la tendència identificada l’any 2019, quan bona part dels mitjans van utilitzar-ne dos com a mínim. .

Els mitjans s’han fet ressò de la situació agreujant que ha comportat la pandèmia de la COVID-19: la convivència de la víctima amb el seu maltractador. Els diaris han informat de la difícil situació de moltes dones durant el confinament i de l’augment de les trucades als telèfons 112 i 016.

Consultar l’informe

Fotografia: d’esquerra a dreta. Luisa Martínez-García, Marta Corcoy i Montserrat Puig.